DRS Sistemi



DRS  ingilizce açılımı "Drag Reduction System"  yani  türkçe anlamıyla "Sürüklenmeyi Azaltıcı Sistem"  olan, Formula 1 yarışlarında otomobillerde kullanılmaya başlayan sistemdir. Peki Nedir DRS ?


  DRS, F1 araçları yüksek hızlarda adeta havayı yararak ilerlerler. Aracın üstünü bir dağın üzerindeki patika yol altınıda dağın içinden geçen tünel gibi hayal edersek aracın ikiye böldüğü hava aracın üzerinden daha fazla mesafe katederek aracı terkederken aracın altından daha kısa mesafe ve sürede ayrılır. Burada bir basınç farkı oluşur. Bu da aracın yol tutuşunu etkiler. Oluşan bu durumu kontrol etmek için aracın önünde ve arkasında kanatçıklar bulunur.


Havaya yön veren arka spoiler ya da arka kanatçıklarda  basınç farkından dolayı yere basmasını sağlayarak kontrolü kolaylaştıran  "down force"  yani "yere basma kuvveti" oluşur. 


İşte DRS sistemi kapanınca tümleşik açılınca bir kaç parçadan oluşan bu arka kanatçıkların açılarak yüksek hızda  hava etkileşimini kolaylaştırarak yere basma kuvvetini azaltır ve daha kolay ivmelenmesini sağlar.