T155 FIRTINA Obüsü





Güney Kore ile yapılan antlaşma sonucu Günay Kore'nin K9 Thunder obüsünün üretimi sırasında elde ettiği bilgi birikiminin Türkiye ile paylaşılmasına ve teknoloji tansferi yapılmasına karar verilmiştir. Türkiye'nin Rheinmettal firması ile yaptığı antlaşma uyarınca Fırtına obüsü için Türkiye'nin mevcut namlu sistemini üretmesine olanak sağlarken bazı Türkiye karşıtlarının yoğun lobileri sonucu bu proje gerçekleştirilememiş, Türkiye yine bu konuda Güney Kore'den yardım talebinde bulunmuş, bunun sonucunda ise 155mm 52cal. namlunun Güney kore'den teminine karar verilmiştir. Fırtına obüsü 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon sistemi ile her türlü arazide mümkün olan en iyi verimi sağlamak için tasarlanmıştır. Yine aselsan ürünü 5600 frekans atlamalı telsiz sayesinde güvenli bir iletişim sağlar. Fırtına; 30sn içinde atışa hazırlanma, 15sn'de ani atış ve toplam 1dk'de 8 atışlık bir görev yapıp yine 30 sn içinde mevzii değitirebilir. Aselsan tarafında milli olarak geliştirilen ve Altay içinde önemli bir bilgi birikimine sebep olan milli atış kontrol sistemi 4 parçadan oluşur:

-Ataletsel seyrüsefer sistemi
-atış kontrol bilgisayarı
-otomatik namlu yönlendirme sistemi
-ilk hız ölçme radarı

En önemli özelli ani saldırı için(8-25km arası) 3 farklı namlu açısı ile ateşlenen 3 farklı obüs mermisinin hedefe aynı anda düşmesini sağlayan Fırtıına 155mm nato mühimmatı kullanmaktadır. 48 Adet silah payı kıt'a yükü mühimmata sahiptir. 52 çap uzunluğunda monoblok olarak imal edilen 23 lt yanma odanına sahip namlu ile donatılmış olan Fırtına namlusu halihazırda MKE tesislerinde üretilmektedir. Modern mühimmat ile 40km klasik mühimmat ile 30km menzile sahip Fırtına obüsü Türkiye Cumhuriyeti devletinde milli savunma sanayii için her zaman önemli bir kilometre taşı olmuştur.

K.K.K.'nın sitesinden:
Modern K/M 155mm obüs(Fırtına):
Tamamen milli olarak tasarlanan ve 1.ABMK(Arifiye) tarafından üretilen Fırtına obüsü uzun atış sistemine sahip namlu, silah üstü ateş idare bilgisayarı, Küresel konumlama sistemi(GPS), Ataletsel navigasyon sistemi, otomatik namlu yönlendirme sistemi, otomatik mermi doldurma sistemi entegre edilerek silahın başka platformlardan bağımsız tek top tek batarya konseptine uygun olarak yüksek ateş gücü ile muharebe edebilmesi için gerekli donanıma sahip olması sağlanmıştır.
Özellikler
Üretici: 1.ABMK(Arifiye/Türkiye)
Mürettebat: 5 kişi
Muharebe ağırlığı: 47.000 kg
Motor: 1000BG, MTU-881 Dizel
Azami hız: 65km/sa
Menzil: 400km
Uzunluk 12m(?)
Genişlik: 3.5m
Yükseklik:3.43m
Ana silah: 155mm/52cal.
Atış hızı: 6-8 mermi dakikada
Yükselme:-2.5 derece/+70 derece
Taşınan mermi sayısı:48
Yaardımcı silah: 1 Adet 12.7mm maklineli tüfek