Patriot Hava Savunma Sistemi






Patriot füzesavar sistemi , açılımı Phased-Array TRacking and Intercept Of Target yani Kademeli Düzen Hedef İzleme ve Önleme olan Karadan Havaya Hava Savunma Sistemidir.PAC-2 Modelinde Her bir Füzenin Çapı 0.4 metre,boyu 5.2 metredir. Kanat açıklığı 0.9 metre olan füzelerin ağırlığı yaklaşık 900 kg'dır. PAC-3 modeli ise 310 kg'a düşürülmüş ve etkisi artırılmıştır. 


PAC-2 91 kg savaş başlığı taşıyabilirken,PAC-3 modeli 73 kg taşıyabilmektedir. Patriotlar Mach 5 hızına ulaşabilir ve hedefi 9 saniyeden 3.5 dakikaya kadar sürede etkisiz hale getirebilir. 60 metreden 24 km'ye kadar yüksekliğe çıkabilirken 3km 'den 160 Km'ye kadar hedefini vurabilir. M901 Mobil Fırlatma istasyonu üzerinde yerleşik olarak bulunur ve herbir M901 4 adet Füze taşır. Genellikle Düşman uçakları taktik balistik ve cruise füzeleri,insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için geliştirilmiştir. Patriot 'un en büyük özelliği AN/MSQ-104 Radar sistemidir. Radar sistemi 80 km 'den 180 km ye kadar hedefini tespit edebilir.



Patriot Hava Savunma Sistemi Nasıl Çalışır?


  1. Radar Gökyüzününü tehlikelere karşı tarar.
  2. Yaklaşan bir cisim tespit ettiğinde ,bunun şavaş uçağı mı ,Balistik füze mi,Cruise füzesi mi yoksa insansız hava aracı mı olup olmadığını belirler.
  3. Bu bilgiyi otomatik olarak dost kuvvetlere ve ilgili yerlere bildirebildiği gibi kontrol istasyonundaki personel tarafından da kontrol edilebilir.
  4. Hedefe kilitlenir ve uygun menzile ulaşınca otopilot yada uzman personel kontrolünde hedefi imha etmek için füze ateşlenir. 

Son